WOZ bezwaar Spier

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Spier? Op dit portaal lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Midden-Drenthe raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Spier 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel vind je een samenvatting van de huidige woonlasten in Spier op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9417
Netnummer0593 (+31593)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Spier.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Midden-Drenthe. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €273.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €273.000 x 0,1102% = €301.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Spier? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Spier precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Spier. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Midden-Drenthe.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-spier-9417

Woningtaxatie in Spier

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Spier kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Spier ligt zo rond de €185. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Spier die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Oranje, Hijken, Hooghalen, Beilen en Loon.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Spier. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Spier. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €248.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op onderdelen als: waar staat de woning, de oppervlakte, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.middendrenthe.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Spier?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en bekijk of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Spier heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie