WOZ bezwaar Zuidveld

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Zuidveld? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Midden-Drenthe maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Zuidveld 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder tref je een overzicht met de huidige woonlasten in Zuidveld (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal vind je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9432
Netnummer0593 (+31593)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zuidveld.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Midden-Drenthe. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €281.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €281.000 x 0,1102% = €310.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Zuidveld? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Zuidveld aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Zuidveld. Meestal kan dit alleen met DigiD. Dit stuk dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het overzicht hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Midden-Drenthe.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-zuidveld-9432

Woningtaxatie in Zuidveld

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Zuidveld kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Zuidveld is ongeveer €185. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Zuidveld die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Westerbork, Hoogersmilde, Appelscha, Smilde en Bovensmilde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: oppervlakte, type woning, bijgebouwen, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Zuidveld. In die rapportage check je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zuidveld. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €248.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand aan de hand van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen als: de ligging van het huis, woonoppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.middendrenthe.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zuidveld?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zuidveld heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie