WOZ bezwaar Leende

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Leende? Op wozwaardespecialist.nl geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Heeze-Leende maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Leende 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel bekijk je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Leende op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina tref je ook handige informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHeeze-Leende
Postcode5595
Netnummer040 (+3140)
Gemiddelde WOZ-waarde€359.000
OZB-tarief woningen0,1047%
Gemiddeld betaalde OZB€375
Rioolheffing€318
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€940
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Leende.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Heeze-Leende. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €239.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €239.000 x 0,1047% = €250.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Leende? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Leende precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Leende. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle marktwaarde

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€359.0005,6%
2019€340.0005,3%
2018€323.0003,2%
2017€313.0002,0%
2016€307.0001,3%
2015€303.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Heeze-Leende.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-leende-5595

Woningtaxatie in Leende

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Leende kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Leende ligt zo rond de €270. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Leende die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Heeze, Luyksgestel, Westerhoven, Riethoven en Reusel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: bijgebouwen, bouwjaar, grootte, type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Leende. In deze documenten vind je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1047% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Leende. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €375.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. objectieve criteria. De gemeente verwerkt kenmerken zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.heeze-leende.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Leende?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan gelden er andere belangen. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Leende kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie