WOZ bezwaar Zwaag

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Zwaag? Hieronder vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Hoorn calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Zwaag 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel check je een overview van de hedendaagse woonlasten in Zwaag (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform vind je ook meer informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHoorn
Postcode1689
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,0996%
Gemiddeld betaalde OZB€233
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€346
Totale woonlasten€733
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zwaag.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Hoorn. De WOZ-waarde ligt op €270.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €270.000 x 0,0996% = €269.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Zwaag? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Zwaag precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Zwaag. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle marktprijs

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Check of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.00010,4%
2019€212.0008,7%
2018€195.0006,6%
2017€183.0000,5%
2016€182.0000,0%
2015€182.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Hoorn.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-zwaag-1689

Woningtaxatie in Zwaag

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Zwaag kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zwaag ligt zo rond de €215. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het overzicht hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Zwaag die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Nibbixwoud, Wognum, Zwaagdijk-West, Zwaagdijk-Oost en Midwoud.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken als: bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, ligging, grootte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Zwaag. In deze documenten bekijk je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0996% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zwaag. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €233.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van verschillende objectkenmerken. De gemeente verwerkt onderdelen als: ligging van het perceel, oppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.hoorn.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van prijzen van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zwaag?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Zwaag zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie