WOZ bezwaar Wilhelminaoord

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wilhelminaoord? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Westerveld maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Wilhelminaoord 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel vind je een overzicht met de actuele woonlasten in Wilhelminaoord (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieDrenthe
GemeenteWesterveld
Postcode8384
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€279.000
OZB-tarief woningen0,102%
Gemiddeld betaalde OZB€284
Rioolheffing€209
Afvalstoffenheffing€190
Totale woonlasten€683
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wilhelminaoord.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Westerveld. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €233.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €233.000 x 0,102% = €238.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Wilhelminaoord? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Wilhelminaoord nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Wilhelminaoord. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Het document is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer marktwaarde

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€279.0005,7%
2019€264.0004,8%
2018€252.0002,9%
2017€245.0001,7%
2016€241.000-1,6%
2015€245.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Westerveld.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-wilhelminaoord-8384

Woningtaxatie in Wilhelminaoord

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Wilhelminaoord kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Wilhelminaoord ligt om en nabij de €230. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Wilhelminaoord die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Nijensleek, Frederiksoord, Vledder, Paasloo en Kalenberg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten als: bijgebouwen, type woning, oppervlakte, ligging, grootte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Wilhelminaoord. In dit document lees je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wilhelminaoord. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €284.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. beschikbare data. Er wordt ingezoomd op thema’s als: waar staat de woning, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object. In het taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van vergelijkbare huizen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Wilhelminaoord?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Wilhelminaoord zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie