WOZ bezwaar Oldetrijne

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oldetrijne? Op deze website vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Weststellingwerf komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Oldetrijne 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder bieden we verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Oldetrijne (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-krediet.

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8479
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oldetrijne.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Weststellingwerf. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €232.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €232.000 x 0,1305% = €303.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Oldetrijne? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Oldetrijne precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Oldetrijne. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Dit stuk ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Check woningwaarde

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In deze tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Weststellingwerf.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-oldetrijne-8479

Woningtaxatie in Oldetrijne

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Oldetrijne kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Oldetrijne ligt zo rond de €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande lijst check je taxateurs en makelaars in Oldetrijne die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Sonnega, Oldeholtwolde, Ter Idzard, Nijeholtpade en Oldeholtpade.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten als: bijgebouwen, ligging, oppervlakte, type woning, bouwjaar, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Oldetrijne. In deze aanslag check je de ingeschatte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oldetrijne. Een gemiddelde woning betaalt €274.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld door middel van beschikbare data. Men kijkt naar onderdelen als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook prijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oldetrijne?
Het bezwaar maken moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oldetrijne maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie