WOZ bezwaar Oldeholtpade

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Oldeholtpade? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Weststellingwerf beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Oldeholtpade 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande lijst bekijk je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Oldeholtpade waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kun je ook verder lezen over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8474
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oldeholtpade.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Weststellingwerf. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €294.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €294.000 x 0,1305% = €384.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Oldeholtpade? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Oldeholtpade precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Oldeholtpade. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Ga na of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Op die website is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Weststellingwerf.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-oldeholtpade-8474

Woningtaxatie in Oldeholtpade

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Oldeholtpade kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Oldeholtpade ligt om en nabij de €245. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Oldeholtpade die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Wolvega, Nieuwebrug, Haskerdijken, Vegelinsoord en Nijehaske.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: oppervlakte, grootte, ligging, bouwjaar, bijgebouwen, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Oldeholtpade. In dit document lees je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oldeholtpade. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €274.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar onderdelen als: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oldeholtpade?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en vergelijk of deze huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Oldeholtpade kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie