WOZ bezwaar Zandhuizen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Zandhuizen? Hieronder vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Weststellingwerf calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Zandhuizen 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder verschaffen we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Zandhuizen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8389
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zandhuizen.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Weststellingwerf. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €237.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €237.000 x 0,1305% = €309.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Zandhuizen? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Zandhuizen nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Zandhuizen. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Weststellingwerf.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-zandhuizen-8389

Woningtaxatie in Zandhuizen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Zandhuizen kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zandhuizen ligt rond de €210. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Zandhuizen die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Oosterstreek, Boschoord, Doldersum, Wilhelminaoord en Nijensleek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten zoals: bijgebouwen, type woning, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Zandhuizen. Op dit aanslagbiljet staan de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zandhuizen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €274.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. data die voorhanden is. Men kijkt naar factoren als: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zandhuizen?
Het bezwaar maken moet binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Zandhuizen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie