WOZ bezwaar Oosterwijtwerd

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Oosterwijtwerd? Op deze pagina vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Loppersum maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Oosterwijtwerd 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het overzicht hieronder geven we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Oosterwijtwerd waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Tevens is er meer info te vinden over WOZ heffingen.

ProvincieGroningen
GemeenteLoppersum
Postcode9911
Netnummer0596 (+31596)
Gemiddelde WOZ-waarde€162.000
OZB-tarief woningen0,1731%
Gemiddeld betaalde OZB€279
Rioolheffing€346
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€866
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oosterwijtwerd.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Loppersum. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €280.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €280.000 x 0,1731% = €485.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Oosterwijtwerd? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Oosterwijtwerd nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Oosterwijtwerd. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Dit verslag is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€162.0004,5%
2019€155.0004,0%
2018€149.0002,8%
2017€145.0000,7%
2016€144.000-2,0%
2015€147.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Loppersum.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-oosterwijtwerd-9911

Woningtaxatie in Oosterwijtwerd

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Oosterwijtwerd kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Oosterwijtwerd is ongeveer €235. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Oosterwijtwerd die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Spijk, Godlinze, Losdorp, Bierum en Holwierde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk woonobject krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, oppervlakte, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Oosterwijtwerd. In deze documenten check je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1731% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oosterwijtwerd. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €279.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand met behulp van objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.loppersum.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oosterwijtwerd?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Oosterwijtwerd heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie