WOZ bezwaar Langbroek

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Langbroek? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Wijk bij Duurstede maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Langbroek 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de volgende tabel verschaffen we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Langbroek van een meerpersoonshuishouden. Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieUtrecht
GemeenteWijk bij Duurstede
Postcode3947
Netnummer0343 (+31343)
Gemiddelde WOZ-waarde€294.000
OZB-tarief woningen0,1399%
Gemiddeld betaalde OZB€411
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€252
Totale woonlasten€882
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Langbroek.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Wijk bij Duurstede. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €236.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €236.000 x 0,1399% = €330.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Langbroek? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Langbroek precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Langbroek. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer marktwaarde

  Beoordeel of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Check of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€294.0007,3%
2019€274.0005,4%
2018€260.0002,0%
2017€255.0002,4%
2016€249.000-0,4%
2015€250.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Wijk bij Duurstede.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-langbroek-3947

Woningtaxatie in Langbroek

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Langbroek zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Langbroek bedraagt circa €185. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de volgende tabel vind je taxateurs en makelaars in Langbroek die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Cothen, Doorn, Elst, Uddel en Garderen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken zoals: bouwjaar, ligging, type woning, bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Langbroek. In deze gemeentelijke beschikking vind je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1399% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Langbroek. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €411.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald d.m.v. data die voorhanden is. De gemeente verwerkt kenmerken als: ligging, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.wijkbijduurstede.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Langbroek?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de referentie huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Langbroek maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie