WOZ bezwaar Oldeholtwolde

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Oldeholtwolde? Op dit portaal geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Weststellingwerf komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Oldeholtwolde 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel verstrekken we verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Oldeholtwolde (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8477
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oldeholtwolde.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Weststellingwerf. De WOZ-waarde ligt op €230.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €230.000 x 0,1305% = €300.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Oldeholtwolde? Je kunt een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Oldeholtwolde nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Oldeholtwolde. Doorgaans is een DigiD account vereist. Het document is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer marktprijs

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Weststellingwerf.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-oldeholtwolde-8477

Woningtaxatie in Oldeholtwolde

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Oldeholtwolde komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Oldeholtwolde bedraagt circa €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Oldeholtwolde die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Ter Idzard, Nijeholtpade, Oldeholtpade, Wolvega en Nieuwebrug.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: type woning, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, oppervlakte, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Oldeholtwolde. Op dit aanslagbiljet bekijk je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oldeholtwolde. Een gemiddelde woning betaalt €274.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend op basis van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oldeholtwolde?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en onderzoek of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oldeholtwolde maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie