WOZ bezwaar Nijeholtwolde

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Nijeholtwolde? Hier vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Weststellingwerf komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Nijeholtwolde 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder bekijk je een overview van de actuele woonlasten in Nijeholtwolde (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Tevens bekijk je ook informatie over WOZ heffingen.

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8488
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nijeholtwolde.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Weststellingwerf. De WOZ-waarde ligt op €240.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €240.000 x 0,1305% = €313.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Nijeholtwolde? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Nijeholtwolde uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Nijeholtwolde. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check marktwaarde

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In deze tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Weststellingwerf.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-nijeholtwolde-8488

Woningtaxatie in Nijeholtwolde

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Nijeholtwolde komt nog beter over met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Nijeholtwolde bedraagt circa €265. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Nijeholtwolde die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Nijelamer, Oldelamer, Munnekeburen, Langelille en Scherpenzeel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten zoals: onderhoudsniveau, type woning, ligging, bouwjaar, grootte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Nijeholtwolde. In deze documenten tref je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nijeholtwolde. Een gemiddelde woning betaalt €274.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
Deze waarde wordt berekend door middel van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt aspecten als: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Nijeholtwolde?
Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de aangehaalde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Nijeholtwolde zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie