WOZ bezwaar Boijl

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Boijl? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Weststellingwerf raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Boijl 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel verstrekken we een kostenraming van de actuele woonlasten in Boijl van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform vind je ook meer informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8392
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Boijl.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Weststellingwerf. De WOZ-waarde is vastgesteld op €239.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €239.000 x 0,1305% = €312.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Boijl? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Boijl nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Boijl. Meestal is een DigiD account vereist. Dit stuk dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer woningprijs

  Weeg af of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Controleer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Weststellingwerf.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-boijl-8392

Woningtaxatie in Boijl

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Boijl kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Boijl is ongeveer €215. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Boijl die je kunnen helpen aan een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Noordwolde, Zandhuizen, Oosterstreek, Boschoord en Doldersum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, grootte, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Boijl. In deze aanslag tref je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Boijl. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €274.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op feiten als: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Boijl?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en evalueer of de woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Vergeet niet: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Boijl kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie