WOZ bezwaar Oldelamer

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oldelamer? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Weststellingwerf komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Oldelamer 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? Hieronder bieden we een overview van de huidige woonlasten in Oldelamer op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8486
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oldelamer.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Weststellingwerf. De WOZ-waarde bedraagt op €238.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 238.000 x 0,1305% = €311.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Oldelamer? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Oldelamer precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Oldelamer. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Weststellingwerf.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-oldelamer-8486

Woningtaxatie in Oldelamer

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Oldelamer komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Oldelamer ligt rond de €255. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
In het schema hieronder vind je taxateurs en makelaars in Oldelamer die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Munnekeburen, Langelille, Scherpenzeel, Spanga en Nijetrijne.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten zoals: bouwjaar, grootte, type woning, bijgebouwen, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Oldelamer. Op dit aanslagbiljet staan de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oldelamer. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €274.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar feiten als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook prijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oldelamer?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oldelamer zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie