WOZ bezwaar Nijelamer

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Nijelamer? Hier kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Weststellingwerf komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Nijelamer 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel check je een overview van de gemiddelde woonlasten in Nijelamer (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website is er meer info te vinden over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8487
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nijelamer.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Weststellingwerf. De WOZ-waarde ligt op €239.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €239.000 x 0,1305% = €312.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Nijelamer? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Nijelamer ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Nijelamer. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer marktprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Onder andere doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Daar kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Weststellingwerf.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-nijelamer-8487

Woningtaxatie in Nijelamer

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Nijelamer kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Nijelamer ligt rond de €260. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Nijelamer die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Oldelamer, Munnekeburen, Langelille, Scherpenzeel en Spanga.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen zoals: onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, oppervlakte, grootte, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Nijelamer. Op dit aanslagbiljet staan de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nijelamer. Een gemiddelde woning betaalt €274.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand d.m.v. beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen zoals: ligging, grondoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook verkoopcijfers van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Nijelamer?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en check of de referentiewoningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Nijelamer kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie