WOZ bezwaar Steggerda

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Steggerda? Op deze pagina praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Weststellingwerf maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Steggerda 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder geven we een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Steggerda op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij bekijk je ook informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8395
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Steggerda.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Weststellingwerf. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €242.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €242.000 x 0,1305% = €316.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Steggerda? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Steggerda werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Steggerda. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Weststellingwerf.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-steggerda-8395

Woningtaxatie in Steggerda

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Steggerda kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Steggerda ligt om en nabij de €250. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Steggerda die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in De Hoeve, Vinkega, Boijl, Noordwolde en Zandhuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten zoals: onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, ligging, oppervlakte, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Steggerda. In dit document staan de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Steggerda. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €274.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. data die voorhanden is. Men kijkt naar kenmerken zoals: ligging, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, type object. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Steggerda?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Steggerda kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie