WOZ bezwaar Slijkenburg

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Slijkenburg? Op deze pagina lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Weststellingwerf begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Slijkenburg 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder tref je een overzicht met de actuele woonlasten in Slijkenburg waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8489
Netnummer0527 (+31527)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Slijkenburg.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Weststellingwerf. De WOZ-waarde is vastgesteld op €241.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €241.000 x 0,1305% = €315.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Slijkenburg? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen duiden we hoe WOZ aanvechten in Slijkenburg ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Slijkenburg. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Weststellingwerf.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-slijkenburg-8489

Woningtaxatie in Slijkenburg

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Slijkenburg komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Slijkenburg komt gemiddeld uit rond de €205. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Slijkenburg die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Nijeholtwolde, Nijelamer, Oldelamer, Munnekeburen en Langelille.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren zoals: grootte, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Slijkenburg. In dit document staan de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Slijkenburg. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €274.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand op basis van kadastrale data. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Slijkenburg?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Slijkenburg maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie