WOZ bezwaar Munnekeburen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Munnekeburen? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Weststellingwerf komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Munnekeburen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel check je een samenvatting van de huidige woonlasten in Munnekeburen van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8485
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Munnekeburen.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Weststellingwerf. De WOZ-waarde ligt op €237.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €237.000 x 0,1305% = €309.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Munnekeburen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Munnekeburen aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Munnekeburen. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Dit stuk is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Weststellingwerf.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-munnekeburen-8485

Woningtaxatie in Munnekeburen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Munnekeburen zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Munnekeburen ligt om en nabij de €190. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Munnekeburen die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Langelille, Scherpenzeel, Spanga, Nijetrijne en Oldetrijne.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten zoals: ligging, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Munnekeburen. In dit document vind je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Munnekeburen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €274.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend door middel van openbare data. Er wordt ingezoomd op onderdelen als: waar staat de woning, grondoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Munnekeburen?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of de referentiewoningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Munnekeburen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie