WOZ bezwaar De Blesse

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in De Blesse? Hieronder bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Weststellingwerf komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde De Blesse 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder bekijk je een overzicht met de hedendaagse woonlasten in De Blesse (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8397
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in De Blesse.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Weststellingwerf. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €244.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €244.000 x 0,1305% = €318.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in De Blesse? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in De Blesse nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket De Blesse. Meestal moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Check of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In deze tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Weststellingwerf.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-de-blesse-8397

Woningtaxatie in De Blesse

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ De Blesse kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in De Blesse ligt zo rond de €220. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in De Blesse die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Peperga, Steggerda, De Hoeve, Vinkega en Boijl.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken zoals: grootte, type woning, ligging, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in De Blesse. In deze aanslag lees je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Blesse. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €274.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
Deze waarde wordt berekend door middel van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar thema’s als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, bouwjaar, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in De Blesse?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en check of deze huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in De Blesse zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie