WOZ bezwaar Oss

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Oss? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Oss raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Oss 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel check je een overview van de gemiddelde woonlasten in Oss op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGroningen
GemeenteOss
Postcode5346
Netnummer0412 (+31412)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1153%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€740
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oss.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Oss. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €289.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €289.000 x 0,1153% = €333.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Oss? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Oss ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Oss. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Dit stuk dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het overzicht hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0009,0%
2019€234.0007,3%
2018€218.0003,8%
2017€210.0002,4%
2016€205.000-1,4%
2015€208.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Oss.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-oss-5346

Woningtaxatie in Oss

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Oss kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Oss is ongeveer €225. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Oss die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Zaltbommel, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught en Heusden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren zoals: grootte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Oss. In dit document tref je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1153% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oss. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €294.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken onderdelen als: waar staat de woning, de oppervlakte, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.oss.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oss?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of deze huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Oss maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Oijen
 • WOZ bezwaar Teeffelen
 • WOZ bezwaar Lithoijen
 • WOZ bezwaar Lith
 • WOZ bezwaar Maren-Kessel
 • WOZ bezwaar Berghem
 • WOZ bezwaar Deursen-Dennenburg
 • WOZ bezwaar Dieden
 • WOZ bezwaar Demen
 • WOZ bezwaar Neerlangel
 • WOZ bezwaar Neerloon
 • WOZ bezwaar Overlangel
 • WOZ bezwaar Keent
 • WOZ bezwaar Megen
 • WOZ bezwaar Macharen
 • WOZ bezwaar Ravenstein
 • WOZ bezwaar Huisseling
 • WOZ bezwaar Herpen
 • WOZ bezwaar Haren
 • Plaats een reactie