WOZ bezwaar Ravenstein

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ravenstein? Op deze pagina vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Oss beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Ravenstein 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder bekijk je verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Ravenstein (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook meer info vinden over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGroningen
GemeenteOss
Postcode5371
Netnummer0486 (+31486)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1153%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€740
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ravenstein.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Oss. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €245.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €245.000 x 0,1153% = €282.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ravenstein? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Ravenstein werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Ravenstein. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check woningprijs

  Beoordeel of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Op deze site vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0009,0%
2019€234.0007,3%
2018€218.0003,8%
2017€210.0002,4%
2016€205.000-1,4%
2015€208.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Oss.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-ravenstein-5371

Woningtaxatie in Ravenstein

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Ravenstein zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Ravenstein bedraagt circa €270. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Ravenstein die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Macharen, Megen, Escharen, Keent en Overlangel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Ravenstein. In die rapportage check je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1153% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ravenstein. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €294.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand met behulp van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken aspecten als: ligging van het perceel, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.oss.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Ravenstein?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ravenstein kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie