WOZ bezwaar Herpen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Herpen? Op deze website kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Oss komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Herpen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder tref je een overview van de recente woonlasten in Herpen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website is er meer info te vinden over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieGroningen
GemeenteOss
Postcode5373
Netnummer0486 (+31486)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1153%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€740
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Herpen.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Oss. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €247.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €247.000 x 0,1153% = €285.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Herpen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Herpen aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Herpen. Doorgaans is een DigiD account vereist. Dit rapport is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Ga na of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0009,0%
2019€234.0007,3%
2018€218.0003,8%
2017€210.0002,4%
2016€205.000-1,4%
2015€208.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Oss.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-herpen-5373

Woningtaxatie in Herpen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Herpen kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Herpen komt gemiddeld uit rond de €220. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateur zoeken
In de volgende tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Herpen die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Huisseling, Ravenstein, Macharen, Megen en Escharen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s als: type woning, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Herpen. In die rapportage tref je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1153% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Herpen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €294.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand met behulp van beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.oss.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Herpen?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de referentie huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Herpen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie