WOZ bezwaar Boxtel

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Boxtel? Op deze pagina vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Boxtel calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Boxtel 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder tref je een kostenraming van de huidige woonlasten in Boxtel (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website vind je ook meer informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBoxtel
Postcode5282
Netnummer0411 (+31411)
Gemiddelde WOZ-waarde€280.000
OZB-tarief woningen0,1189%
Gemiddeld betaalde OZB€333
Rioolheffing€180
Afvalstoffenheffing€236
Totale woonlasten€749
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Boxtel.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Boxtel. De WOZ-waarde is vastgesteld op €250.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €250.000 x 0,1189% = €297.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Boxtel? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Boxtel precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Boxtel. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar referentiewoningen. Ga na of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. Hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€280.0006,9%
2019€262.0007,4%
2018€244.0003,0%
2017€237.0000,4%
2016€236.000-0,4%
2015€237.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Boxtel.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-boxtel-5282

Woningtaxatie in Boxtel

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Boxtel kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Boxtel ligt rond de €240. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Boxtel die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Sint-Michielsgestel, Vught, Heusden, s-Hertogenbosch en Loon op Zand.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Boxtel. In deze documenten staan de ingeschatte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1189% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Boxtel. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €333.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van openbare data. Ze onderzoeken thema’s zoals: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.boxtel.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar. In het taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Boxtel?
Het bezwaar maken moet binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of de aangehaalde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Boxtel zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Liempde
 • Plaats een reactie