WOZ bezwaar Haren

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Haren? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Oss calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Haren 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder bieden we een samenvatting van de recente woonlasten in Haren van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast tref je ook handige informatie over WOZ heffingen.

ProvincieGroningen
GemeenteOss
Postcode5386
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1153%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€740
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Haren.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Oss. De WOZ-waarde ligt op €252.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €252.000 x 0,1153% = €291.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Haren? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Haren nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Haren. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer huizenprijs

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0009,0%
2019€234.0007,3%
2018€218.0003,8%
2017€210.0002,4%
2016€205.000-1,4%
2015€208.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Oss.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-haren-5386

Woningtaxatie in Haren

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Haren komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Haren bedraagt circa €280. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Vind een taxateur in de buurt
In deze tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Haren die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Heesch, Vinkel, Reek, Schaijk en Herpen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen als: oppervlakte, type woning, bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Haren. Op dit aanslagbiljet check je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1153% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Haren. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €294.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. openbare data. Hiervoor gebruiken ze zaken zoals: ligging, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.oss.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Haren?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Haren heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie