WOZ bezwaar Maren-Kessel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Maren-Kessel? Hieronder geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Oss komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Maren-Kessel 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel check je een overview van de recente woonlasten in Maren-Kessel (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform is er meer info te vinden over te lage WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteOss
Postcode5398
Netnummer0412 (+31412)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1153%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€740
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Maren-Kessel.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Oss. De WOZ-waarde bedraagt op €260.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €260.000 x 0,1153% = €300.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Maren-Kessel? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Maren-Kessel precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Maren-Kessel. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0009,0%
2019€234.0007,3%
2018€218.0003,8%
2017€210.0002,4%
2016€205.000-1,4%
2015€208.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Oss.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-maren-kessel-5398

Woningtaxatie in Maren-Kessel

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Maren-Kessel kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Maren-Kessel ligt om en nabij de €255. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Maren-Kessel die betrouwbare service bieden voor een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Lith, Lithoijen, Teeffelen, Oijen en Nuland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke eigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken als: bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, ligging, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Maren-Kessel. In die rapportage lees je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1153% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Maren-Kessel. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €294.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. beschikbare data. Ze onderzoeken factoren als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.oss.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Maren-Kessel?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of deze huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Maren-Kessel kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie