WOZ bezwaar Overlangel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Overlangel? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Oss calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om dit te checken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Overlangel 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het onderstaande overzicht verschaffen we een overview van de actuele woonlasten in Overlangel (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens kan je ook meer info vinden over WOZ belastingen.

ProvincieGroningen
GemeenteOss
Postcode5357
Netnummer0486 (+31486)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1153%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€740
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Overlangel.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Oss. De WOZ-waarde bedraagt op €240.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €240.000 x 0,1153% = €277.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Overlangel? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Overlangel ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Overlangel. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check verkoopprijs

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0009,0%
2019€234.0007,3%
2018€218.0003,8%
2017€210.0002,4%
2016€205.000-1,4%
2015€208.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Oss.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-overlangel-5357

Woningtaxatie in Overlangel

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Overlangel kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Overlangel ligt zo rond de €245. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Overlangel die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Neerloon, Neerlangel, Demen, Dieden en Deursen-Dennenburg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren zoals: bouwjaar, type woning, bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Overlangel. In die rapportage vind je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1153% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Overlangel. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €294.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld door middel van data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze feiten als: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.oss.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Overlangel?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Overlangel heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie