WOZ bezwaar Demen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Demen? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Oss calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Demen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel tref je een samenvatting van de recente woonlasten in Demen op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieGroningen
GemeenteOss
Postcode5354
Netnummer0486 (+31486)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1153%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€740
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Demen.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Oss. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €237.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €237.000 x 0,1153% = €273.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Demen? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Demen precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Demen. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Dit verslag dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Analyseer woningprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Check of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit komt doorgaans doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een extra taxatie. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het onderstaande overzicht vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0009,0%
2019€234.0007,3%
2018€218.0003,8%
2017€210.0002,4%
2016€205.000-1,4%
2015€208.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Oss.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-demen-5354

Woningtaxatie in Demen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Demen kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Demen komt gemiddeld uit rond de €230. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de volgende tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Demen die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Dieden, Deursen-Dennenburg, Berghem, Alem en Velddriel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen als: grootte, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Demen. In die rapportage tref je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1153% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Demen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €294.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op kenmerken als: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.oss.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Demen?
Het bezwaar maken moet binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Demen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie