WOZ bezwaar Heusden

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Heusden? Hier praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Heusden raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Aan de hand van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Heusden 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het onderstaande overzicht check je een overzicht met de recente woonlasten in Heusden van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast vind je ook meer informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHeusden
Postcode5251
Netnummer073 (+3173)
Gemiddelde WOZ-waarde€293.000
OZB-tarief woningen0,1125%
Gemiddeld betaalde OZB€329
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€193
Totale woonlasten€707
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Heusden.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Heusden. De WOZ-waarde ligt op €261.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €261.000 x 0,1125% = €294.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Heusden? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Heusden precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Heusden. Meestal kan dit alleen met DigiD. Dit stuk is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgebreide taxatie. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande lijst vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€293.0006,2%
2019€276.0003,8%
2018€266.0002,7%
2017€259.0001,6%
2016€255.000-1,2%
2015€258.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Heusden.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-heusden-5251

Woningtaxatie in Heusden

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Heusden komt nog beter over met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Heusden is ongeveer €190. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Heusden die je kunnen helpen aan een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals s-Hertogenbosch, Loon op Zand, Waalwijk, Gilze en Rijen en Baarle-Nassau.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten als: oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Heusden. In deze aanslag staan een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1125% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heusden. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €329.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde komt tot stand met behulp van objectieve criteria. Ze onderzoeken thema’s zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.heusden.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Heusden?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en evalueer of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Heusden kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Drunen
 • WOZ bezwaar Elshout
 • WOZ bezwaar Vlijmen
 • WOZ bezwaar Nieuwkuijk
 • WOZ bezwaar Haarsteeg
 • WOZ bezwaar Doeveren
 • WOZ bezwaar Hedikhuizen
 • WOZ bezwaar Heesbeen
 • WOZ bezwaar Herpt
 • WOZ bezwaar Oudheusden
 • Plaats een reactie