WOZ bezwaar Sint-Michielsgestel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Sint-Michielsgestel? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Sint-Michielsgestel calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Sint-Michielsgestel 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder bieden we duidelijke info over de verschillende woonlasten in Sint-Michielsgestel (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook meer info vinden over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteSint-Michielsgestel
Postcode5271
Netnummer073 (+3173)
Gemiddelde WOZ-waarde€339.000
OZB-tarief woningen0,1276%
Gemiddeld betaalde OZB€432
Rioolheffing€169
Afvalstoffenheffing€257
Totale woonlasten€857
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sint-Michielsgestel.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Sint-Michielsgestel. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €250.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €250.000 x 0,1276% = €319.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Sint-Michielsgestel? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Sint-Michielsgestel ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Sint-Michielsgestel. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€339.0005,9%
2019€320.0006,7%
2018€300.0003,1%
2017€291.0001,4%
2016€287.0001,1%
2015€284.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Sint-Michielsgestel.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-sint-michielsgestel-5271

Woningtaxatie in Sint-Michielsgestel

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Sint-Michielsgestel kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Sint-Michielsgestel komt gemiddeld uit rond de €255. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Sint-Michielsgestel die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Vught, Heusden, s-Hertogenbosch, Loon op Zand en Waalwijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten zoals: onderhoudsniveau, ligging, type woning, bijgebouwen, grootte, oppervlakte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Sint-Michielsgestel. Op dit aanslagbiljet bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1276% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sint-Michielsgestel. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €432.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. openbare data. Zo wordt er gekeken naar onderdelen zoals: waar staat de woning, de oppervlakte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.sint-michielsgestel.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, type object. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Sint-Michielsgestel?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Sint-Michielsgestel kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Gemonde
 • WOZ bezwaar Berlicum
 • WOZ bezwaar Den Dungen
 • Plaats een reactie