WOZ bezwaar Macharen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Macharen? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Oss beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Macharen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder bieden we duidelijke info over de recente woonlasten in Macharen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina bekijk je ook informatie over WOZ-krediet.

ProvincieGroningen
GemeenteOss
Postcode5367
Netnummer0412 (+31412)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1153%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€740
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Macharen.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Oss. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €244.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €244.000 x 0,1153% = €281.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Macharen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Macharen precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Macharen. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0009,0%
2019€234.0007,3%
2018€218.0003,8%
2017€210.0002,4%
2016€205.000-1,4%
2015€208.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Oss.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-macharen-5367

Woningtaxatie in Macharen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Macharen kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Macharen ligt om en nabij de €200. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Macharen die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Megen, Escharen, Keent, Overlangel en Neerloon.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten als: bouwjaar, oppervlakte, grootte, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Macharen. In dit document check je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1153% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Macharen. Een gemiddelde woning betaalt €294.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend op basis van beschikbare data. Ze onderzoeken aspecten als: ligging, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.oss.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkooptransacties van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Macharen?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of deze huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Macharen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie