WOZ bezwaar Lith

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Lith? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Oss komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Lith 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel tref je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Lith van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieGroningen
GemeenteOss
Postcode5397
Netnummer0412 (+31412)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1153%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€740
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Lith.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Oss. De WOZ-waarde ligt op €259.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €259.000 x 0,1153% = €299.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Lith? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Lith precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Lith. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle marktwaarde

  Beoordeel of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een extra taxatie. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0009,0%
2019€234.0007,3%
2018€218.0003,8%
2017€210.0002,4%
2016€205.000-1,4%
2015€208.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Oss.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-lith-5397

Woningtaxatie in Lith

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Lith kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Lith ligt om en nabij de €190. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Lith die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Lithoijen, Teeffelen, Oijen, Nuland en Nistelrode.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren als: bouwjaar, oppervlakte, type woning, grootte, onderhoudsniveau, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Lith. In dit document bekijk je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1153% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lith. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €294.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand door middel van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze factoren als: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.oss.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lith?
Je dient bezwaar te maken binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de aangehaalde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lith heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie