WOZ bezwaar Lithoijen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Lithoijen? Hieronder vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Oss calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Lithoijen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder bieden we een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Lithoijen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook meer info vinden over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieGroningen
GemeenteOss
Postcode5396
Netnummer0412 (+31412)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1153%
Gemiddeld betaalde OZB€294
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€740
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lithoijen.

Stel je voor: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Oss. De WOZ-waarde is vastgesteld op €258.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 258.000 x 0,1153% = €297.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Lithoijen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Lithoijen aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Lithoijen. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Bekijk of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Ga na of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0009,0%
2019€234.0007,3%
2018€218.0003,8%
2017€210.0002,4%
2016€205.000-1,4%
2015€208.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Oss.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-lithoijen-5396

Woningtaxatie in Lithoijen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Lithoijen komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Lithoijen ligt zo rond de €260. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande lijst bekijk je taxateurs en makelaars in Lithoijen die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Teeffelen, Oijen, Nuland, Nistelrode en Geffen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s als: oppervlakte, ligging, type woning, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Lithoijen. In deze documenten tref je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1153% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lithoijen. Een gemiddelde woning betaalt €294.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt bepaald aan de hand van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze kenmerken zoals: de ligging van de woning, de oppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.oss.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van referentieobjecten die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lithoijen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Aandachtspunt: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Lithoijen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie