WOZ bezwaar Midden-Groningen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Midden-Groningen? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Midden-Groningen maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Midden-Groningen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel tref je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Midden-Groningen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal lees je ook meer informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9636
Netnummer0598 (+31598)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Midden-Groningen.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Midden-Groningen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €259.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €259.000 x 0,208% = €539.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Midden-Groningen? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Midden-Groningen aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Midden-Groningen. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze bekijk je eenvoudig via www.wozwaardeloket.nl. Daar kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport staat hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Midden-Groningen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-midden-groningen-9636

Woningtaxatie in Midden-Groningen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Midden-Groningen kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Midden-Groningen ligt om en nabij de €205. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de volgende tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Midden-Groningen die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Borger-Odoorn, Stadskanaal, Tynaarlo, Aa en Hunze en Midden-Drenthe.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten zoals: oppervlakte, ligging, type woning, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Midden-Groningen. Op dit aanslagbiljet vind je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Midden-Groningen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €363.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald door middel van modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze zaken zoals: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van prijzen van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Midden-Groningen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en bekijk of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Midden-Groningen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Tjuchem
 • WOZ bezwaar Muntendam
 • WOZ bezwaar Meeden
 • WOZ bezwaar Kolham
 • WOZ bezwaar Scharmer
 • WOZ bezwaar Harkstede
 • WOZ bezwaar Woudbloem
 • WOZ bezwaar Froombosch
 • WOZ bezwaar Slochteren
 • WOZ bezwaar Lageland
 • WOZ bezwaar Luddeweer
 • WOZ bezwaar Overschild
 • WOZ bezwaar Schildwolde
 • WOZ bezwaar Hellum
 • WOZ bezwaar Siddeburen
 • WOZ bezwaar Steendam
 • WOZ bezwaar Tripscompagnie
 • WOZ bezwaar Noordbroek
 • WOZ bezwaar Zuidbroek
 • WOZ bezwaar Hoogezand
 • WOZ bezwaar Kiel-Windeweer
 • WOZ bezwaar Kropswolde
 • WOZ bezwaar Foxhol
 • WOZ bezwaar Westerbroek
 • WOZ bezwaar Waterhuizen
 • WOZ bezwaar Sappemeer
 • WOZ bezwaar Meerstad
 • Plaats een reactie