WOZ bezwaar Overschild

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Overschild? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Midden-Groningen raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Overschild 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel bekijk je een overview van de actuele woonlasten in Overschild (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website bekijk je ook informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9625
Netnummer0596 (+31596)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Overschild.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Midden-Groningen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €250.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €250.000 x 0,208% = €520.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Overschild? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Overschild nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Overschild. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Midden-Groningen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-overschild-9625

Woningtaxatie in Overschild

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Overschild komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Overschild komt gemiddeld uit rond de €255. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Overschild die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Luddeweer, Lageland, Lageland, Slochteren en Froombosch.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken zoals: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Overschild. Op dit aanslagbiljet vind je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Daarin staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Overschild. Een gemiddelde woning betaalt €363.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald door middel van een speciaal model. De gemeente verwerkt feiten als: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopcijfers van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Overschild?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en evalueer of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Overschild zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie