WOZ bezwaar Kiel-Windeweer

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Kiel-Windeweer? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Midden-Groningen beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Kiel-Windeweer 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder verstrekken we duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Kiel-Windeweer waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook meer info vinden over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9605
Netnummer0598 (+31598)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Kiel-Windeweer.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Midden-Groningen. De WOZ-waarde bedraagt op €233.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €233.000 x 0,208% = €485.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Kiel-Windeweer? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Kiel-Windeweer ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Kiel-Windeweer. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Het document is de basis van de waardebepaling.

 3. Controle marktwaarde

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Midden-Groningen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-kiel-windeweer-9605

Woningtaxatie in Kiel-Windeweer

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Kiel-Windeweer komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Kiel-Windeweer komt gemiddeld uit rond de €185. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Kiel-Windeweer die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Hoogezand, Onstwedde, Vledderveen, Mussel en Musselkanaal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: ligging, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte, bijgebouwen en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Kiel-Windeweer. In deze aanslag lees je de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Je vindt daarin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kiel-Windeweer. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €363.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
Deze waarde wordt berekend met behulp van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op feiten zoals: de ligging van het huis, de oppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Kiel-Windeweer?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Kiel-Windeweer kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie