WOZ bezwaar Borger-Odoorn

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Borger-Odoorn? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Borger-Odoorn raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Borger-Odoorn 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande lijst verschaffen we een overview van de recente woonlasten in Borger-Odoorn op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij bekijk je ook informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode9531
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Borger-Odoorn.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Borger-Odoorn. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €283.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €283.000 x 0,2133% = €604.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Borger-Odoorn? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Borger-Odoorn nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Borger-Odoorn. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer huizenprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatierapport staat hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-borger-odoorn-9531

Woningtaxatie in Borger-Odoorn

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Borger-Odoorn kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Borger-Odoorn ligt zo rond de €205. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
Hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Borger-Odoorn die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Stadskanaal, Tynaarlo, Aa en Hunze, Midden-Drenthe en Assen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk woonobject krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen zoals: ligging, oppervlakte, bouwjaar, type woning, bijgebouwen, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Borger-Odoorn. In deze documenten check je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Borger-Odoorn. Een gemiddelde woning betaalt €436.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. beschikbare gegevens. Men kijkt naar feiten als: waar staat de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Borger-Odoorn?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Borger-Odoorn zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Zandberg
 • WOZ bezwaar 2e Exloërmond
 • WOZ bezwaar 1e Exloërmond
 • WOZ bezwaar Exloërveen
 • WOZ bezwaar Nieuw-Buinen
 • WOZ bezwaar Drouwenermond
 • WOZ bezwaar Buinerveen
 • WOZ bezwaar Drouwenerveen
 • WOZ bezwaar Bronnegerveen
 • WOZ bezwaar Bronneger
 • WOZ bezwaar Buinen
 • WOZ bezwaar Borger
 • WOZ bezwaar Drouwen
 • WOZ bezwaar Westdorp
 • WOZ bezwaar Ellertshaar
 • WOZ bezwaar Ees
 • WOZ bezwaar Eesergroen
 • WOZ bezwaar Valthermond
 • WOZ bezwaar 2e Valthermond
 • WOZ bezwaar Eeserveen
 • WOZ bezwaar Klijndijk
 • WOZ bezwaar Valthe
 • WOZ bezwaar Odoorn
 • WOZ bezwaar Odoornerveen
 • WOZ bezwaar Exloo
 • Plaats een reactie