WOZ bezwaar Muntendam

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Muntendam? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Midden-Groningen raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Muntendam 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In deze tabel check je verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Muntendam waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9649
Netnummer0598 (+31598)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Muntendam.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Midden-Groningen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €260.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 260.000 x 0,208% = €541.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Muntendam? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Muntendam uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Muntendam. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Weeg af of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan referentiewoningen. Weeg af of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande lijst vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Midden-Groningen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-muntendam-9649

Woningtaxatie in Muntendam

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Muntendam kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Muntendam ligt zo rond de €235. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Muntendam die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Wildervank, Zuidbroek, Noordbroek, Tripscompagnie en Borgercompagnie.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren als: ligging, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Muntendam. In die rapportage staan de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Muntendam. Een gemiddelde woning betaalt €363.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand door middel van openbare data. Hiervoor gebruiken ze aspecten zoals: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Muntendam?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Muntendam maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie