WOZ bezwaar Tjuchem

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Tjuchem? Op deze website vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Midden-Groningen maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Tjuchem 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel vind je een overview van de gemiddelde woonlasten in Tjuchem op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast vind je ook meer informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9939
Netnummer0596 (+31596)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Tjuchem.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Midden-Groningen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €293.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €293.000 x 0,208% = €609.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Tjuchem? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Tjuchem nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Tjuchem. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Midden-Groningen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-tjuchem-9939

Woningtaxatie in Tjuchem

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Tjuchem kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Tjuchem ligt rond de €185. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
Hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Tjuchem die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Meedhuizen, Farmsum, Startenhuizen, Garsthuizen en Westeremden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken als: grootte, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Tjuchem. In deze documenten tref je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Tjuchem. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €363.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld op basis van modelmatige waardebepaling. Men kijkt naar kenmerken zoals: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In het document vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Tjuchem?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of deze woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Tjuchem zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie