WOZ bezwaar Scharmer

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Scharmer? Op deze website geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Midden-Groningen raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Scharmer 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder tref je een overview van de recente woonlasten in Scharmer (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens lees je ook meer informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9616
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Scharmer.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Midden-Groningen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €242.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €242.000 x 0,208% = €503.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Scharmer? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Scharmer precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Scharmer. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Check of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met referentiewoningen. Controleer of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Daar kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport staat hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Midden-Groningen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-scharmer-9616

Woningtaxatie in Scharmer

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Scharmer zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Scharmer ligt rond de €255. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Scharmer die jou kunnen ondersteunen met een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Kolham, Harkstede, Meerstad, Sappemeer en Waterhuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken als: ligging, grootte, oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Scharmer. Op dit aanslagbiljet vind je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Scharmer. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €363.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van openbare data. De gemeente verwerkt feiten zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Scharmer?
Het bezwaar maken moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en onderzoek of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Scharmer heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie