WOZ bezwaar Harkstede

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Harkstede? Hieronder lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Midden-Groningen komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Harkstede 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder check je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Harkstede (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kan je ook meer info vinden over WOZ-krediet.

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9617
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Harkstede.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Midden-Groningen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €243.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €243.000 x 0,208% = €505.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Harkstede? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Harkstede ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Harkstede. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle huizenprijs

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een recent taxatierapport. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Midden-Groningen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-harkstede-9617

Woningtaxatie in Harkstede

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Harkstede kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Harkstede komt gemiddeld uit rond de €275. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Harkstede die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Scharmer, Kolham, Harkstede, Meerstad en Sappemeer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen zoals: type woning, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Harkstede. In dit document bekijk je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Harkstede. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €363.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld met behulp van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken onderdelen zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Harkstede?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de vergelijkbare woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Harkstede kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie