WOZ bezwaar Stadskanaal

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Stadskanaal? Op deze pagina praten we je bij over welke opties je hebt.

 • De gemeente Stadskanaal begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Stadskanaal 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel bekijk je een indicatie van de huidige woonlasten in Stadskanaal waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kun je ook verder lezen over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteStadskanaal
Postcode9502
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1925%
Gemiddeld betaalde OZB€332
Rioolheffing€183
Afvalstoffenheffing€232
Totale woonlasten€747
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Stadskanaal.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Stadskanaal. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €294.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €294.000 x 0,1925% = €566.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Stadskanaal? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Stadskanaal aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Stadskanaal. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle marktwaarde

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgebreide taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0006,8%
2019€162.0008,7%
2018€149.0003,5%
2017€144.0005,1%
2016€137.000-3,5%
2015€142.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Stadskanaal.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-stadskanaal-9502

Woningtaxatie in Stadskanaal

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Stadskanaal kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Stadskanaal komt gemiddeld uit rond de €195. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Stadskanaal die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Tynaarlo, Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Assen en Noordenveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen zoals: onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, bouwjaar, oppervlakte, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Stadskanaal. In deze documenten staan de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1925% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Stadskanaal. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €332.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald op basis van een speciaal model. Ze onderzoeken kenmerken zoals: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.stadskanaal.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met marktprijzen van vergelijkbare huizen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Stadskanaal?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de vergelijkbare huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Stadskanaal kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Musselkanaal
 • WOZ bezwaar Mussel
 • WOZ bezwaar Vledderveen
 • WOZ bezwaar Onstwedde
 • Plaats een reactie