WOZ bezwaar Zwanenburg

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Zwanenburg? Op deze website vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Haarlemmermeer calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Zwanenburg 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande lijst verschaffen we een indicatie van de actuele woonlasten in Zwanenburg van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHaarlemmermeer
Postcode1161
Netnummer020 (+3120)
Gemiddelde WOZ-waarde€340.000
OZB-tarief woningen0,0848%
Gemiddeld betaalde OZB€288
Rioolheffing€132
Afvalstoffenheffing€339
Totale woonlasten€759
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zwanenburg.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Haarlemmermeer. De WOZ-waarde ligt op €243.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €243.000 x 0,0848% = €206.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Zwanenburg? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Zwanenburg precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Zwanenburg. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Controle huizenprijs

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Check of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het schema hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€340.00013,7%
2019€299.0009,5%
2018€273.0006,6%
2017€256.0002,8%
2016€249.0002,0%
2015€244.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Haarlemmermeer.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-zwanenburg-1161

Woningtaxatie in Zwanenburg

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Zwanenburg kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Zwanenburg is ongeveer €190. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In deze tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Zwanenburg die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Marken, Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland en Katwoude.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken zoals: bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte, type woning, oppervlakte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Zwanenburg. Op dit aanslagbiljet bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0848% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zwanenburg. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €288.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand met behulp van kadastrale data. Men kijkt naar aspecten als: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.haarlemmermeer.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook koopsommen van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zwanenburg?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Zwanenburg kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie