WOZ bezwaar Hoogezand

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hoogezand? Hieronder vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Midden-Groningen raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Hoogezand 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het schema hieronder verschaffen we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Hoogezand (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal bekijk je ook informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9601
Netnummer0598 (+31598)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hoogezand.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Midden-Groningen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €232.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 232.000 x 0,208% = €483.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Hoogezand? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Hoogezand aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het opgestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Hoogezand. Doorgaans heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Check woningwaarde

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Midden-Groningen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-hoogezand-9601

Woningtaxatie in Hoogezand

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Hoogezand kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Hoogezand ligt om en nabij de €280. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Hoogezand die betrouwbare service bieden voor een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Onstwedde, Vledderveen, Mussel, Musselkanaal en Exloërveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten als: bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, grootte, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Hoogezand. In die rapportage staan de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hoogezand. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €363.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald aan de hand van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen zoals: waar staat de woning, woonoppervlakte, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In dit document vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hoogezand?
Bezwaar maken kan binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de aangehaalde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Hoogezand maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie