WOZ bezwaar Smallebrugge

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Smallebrugge? Op dit portaal vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Smallebrugge 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? Hieronder bekijk je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Smallebrugge (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij bekijk je ook informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8552
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Smallebrugge.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €277.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €277.000 x 0,1349% = €374.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Smallebrugge? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Smallebrugge uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Smallebrugge. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check huizenprijs

  Weeg af of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Check of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het overzicht hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-smallebrugge-8552

Woningtaxatie in Smallebrugge

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Smallebrugge komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Smallebrugge komt gemiddeld uit rond de €265. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In de volgende tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Smallebrugge die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Woudsend, Terkaple, Akmarijp, Echtenerbrug en Bantega.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: onderhoudsniveau, grootte, bijgebouwen, ligging, bouwjaar, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Smallebrugge. In deze documenten check je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Smallebrugge. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze thema’s zoals: waar staat de woning, de oppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je tevens prijzen van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Smallebrugge?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Smallebrugge zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie