WOZ bezwaar Meerstad

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Meerstad? Hier geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente Midden-Groningen komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Meerstad 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder geven we verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Meerstad waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl tref je ook handige informatie over WOZ belastingen.

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9613
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Meerstad.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Midden-Groningen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €239.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €239.000 x 0,208% = €497.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Meerstad? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Meerstad ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beschikbare taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Meerstad. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Midden-Groningen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-meerstad-9613

Woningtaxatie in Meerstad

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Meerstad kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Meerstad ligt rond de €185. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In deze tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Meerstad die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Sappemeer, Waterhuizen, Westerbroek, Foxhol en Kropswolde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: bijgebouwen, bouwjaar, grootte, type woning, onderhoudsniveau, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Meerstad. In deze gemeentelijke beschikking check je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Meerstad. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €363.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar onderdelen zoals: ligging, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Meerstad?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Meerstad zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie