WOZ bezwaar Hoorn

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hoorn? Op deze website bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Terschelling maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is zeer belangrijk de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Hoorn 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel verschaffen we duidelijke info over de recente woonlasten in Hoorn (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal vind je ook meer informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteTerschelling
Postcode8896
Netnummer0562 (+31562)
Gemiddelde WOZ-waarde€338.000
OZB-tarief woningen0,103%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€176
Afvalstoffenheffing€207
Totale woonlasten€731
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hoorn.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Terschelling. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €277.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €277.000 x 0,103% = €285.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Hoorn? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Hoorn aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Hoorn. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktwaarde

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€338.0005,3%
2019€321.0003,9%
2018€309.0003,0%
2017€300.0001,7%
2016€295.0002,1%
2015€289.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Terschelling.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-hoorn-8896

Woningtaxatie in Hoorn

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Hoorn kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Hoorn ligt rond de €250. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Hoorn die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Lies, Formerum, Landerum, Striep en Midsland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: type woning, grootte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Hoorn. In dit document lees je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,103% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hoorn. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €347.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld op basis van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar aspecten zoals: ligging, grondoppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.terschelling.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: grootte van het pand, type object, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Hoorn?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Hoorn kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie