WOZ bezwaar Meeden

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Meeden? Hieronder kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Midden-Groningen beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Meeden 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst bekijk je een kostenraming van de huidige woonlasten in Meeden van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9651
Netnummer0598 (+31598)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Meeden.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Midden-Groningen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €261.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €261.000 x 0,208% = €543.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Meeden? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Meeden precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Meeden. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Onderzoek woningprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Midden-Groningen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-meeden-9651

Woningtaxatie in Meeden

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Meeden zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Meeden is ongeveer €265. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Meeden die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Muntendam, Wildervank, Zuidbroek, Noordbroek en Tripscompagnie.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: bijgebouwen, type woning, grootte, ligging, bouwjaar, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Meeden. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Meeden. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €363.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van data die voorhanden is. De gemeente verwerkt thema’s als: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Meeden?
Het bezwaar maken moet in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en ga na of de woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Meeden zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie