WOZ bezwaar Zuidbroek

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Zuidbroek? Op deze pagina vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Midden-Groningen raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Zuidbroek 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In deze tabel bekijk je duidelijke info over de verschillende woonlasten in Zuidbroek (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens is er meer info te vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9636
Netnummer0598 (+31598)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zuidbroek.

Stel je voor: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Midden-Groningen. De WOZ-waarde bedraagt op €258.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €258.000 x 0,208% = €537.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Zuidbroek? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Zuidbroek werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Zuidbroek. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het schema hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Midden-Groningen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-zuidbroek-9636

Woningtaxatie in Zuidbroek

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Zuidbroek kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zuidbroek is ongeveer €235. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het overzicht hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Zuidbroek die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Noordbroek, Tripscompagnie, Borgercompagnie, Steendam en Siddeburen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, grootte, ligging, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Zuidbroek. In deze aanslag staan de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zuidbroek. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €363.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt vastgesteld op basis van beschikbare data. Ze onderzoeken onderwerpen zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopprijzen van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zuidbroek?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zuidbroek zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie