WOZ bezwaar Westerbroek

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Westerbroek? Op deze website lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Midden-Groningen calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Westerbroek 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder verschaffen we een kostenraming van de recente woonlasten in Westerbroek (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9608
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,208%
Gemiddeld betaalde OZB€363
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€813
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Westerbroek.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Midden-Groningen. De WOZ-waarde bedraagt op €236.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €236.000 x 0,208% = €491.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Westerbroek? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Westerbroek ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Westerbroek. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Check of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0004,2%
2019€168.0009,8%
2018€153.000
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Midden-Groningen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-westerbroek-9608

Woningtaxatie in Westerbroek

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Westerbroek kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Westerbroek is ongeveer €220. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Westerbroek die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Foxhol, Kropswolde, Kiel-Windeweer, Hoogezand en Onstwedde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen als: bijgebouwen, ligging, grootte, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Westerbroek. In deze aanslag lees je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,208% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Westerbroek. Een gemiddelde woning betaalt €363.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld op basis van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt kenmerken zoals: ligging, de oppervlakte, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.midden-groningen.nl/). In het document zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Westerbroek?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Westerbroek zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie