WOZ bezwaar Borger

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Borger? Op deze pagina lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Borger-Odoorn begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Borger 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder bieden we een indicatie van de actuele woonlasten in Borger (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal bekijk je ook informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode9531
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Borger.

Stel je voor: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Borger-Odoorn. De WOZ-waarde is vastgesteld op €279.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €279.000 x 0,2133% = €595.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Borger? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Borger aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Borger. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle marktprijs

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-borger-9531

Woningtaxatie in Borger

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Borger kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Borger is ongeveer €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Borger die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Buinen, Bronneger, Bronnegerveen, Drouwenerveen en Buinerveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, bouwjaar, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Borger. Op dit aanslagbiljet bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Borger. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €436.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt bepaald door middel van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze feiten zoals: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Borger?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en check of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Borger kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie